In Europa, 40% din toxiinfectiile alimentare apar datorita alimentelor preparate acasa. Potrivit dr. Maria Nitescu modalitatile de contaminare a alimentelor pot fi primare (de la locul de productie, de la animal la animal sau de la om la produsele animale) sau in timpul procesarii preparatelor, ceea ce presupune folosirea unor materii prime contaminate, manipularea inadecvata, folosirea temperaturilor inadecvate, factorii de mediu sau practicile de igiena inadecvate.Prezenta in cadrul primei editii a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie, dr. Maria Nitescu a vorbit despre siguranta alimentara ca facand referire la acele alimente care nu contin substante chimice sau agenti biologici in cantitati care sa duca la imbolnavirea consumatorului. Astfel, o expunere la contaminarea microbiologica are efecte dupa o perioada scurta de timp si, de cele mai multe ori, aceasta are drept consecinta vizita la medic.
Bolile cauzate de consumul de alimente contaminate reprezinta o problema de sanatate publica. La nivel global, 1,8 milioane de persoane mor prin boala diareica, iar 1,5 milioane de copii sub 5 ani mor din aceasta cauza. Anual, se inregistreaza 2 miliarde de cazuri de boli diareice, la nivel mondial.
In tarile dezvoltate 30% din populatie se imbolnaveste din cauza alimentelor contaminate. Numai in Statele Unite ale Americii exista 76 milioane de cazuri de diaree infectioasa, iar dintre acestea, 5000 de persoane mor. Principala cauza o reprezinta consumul de alimente si apa contaminate cu bacterii. Contaminarea alimentelor se realizeaza prin agenti etiologici de tipul Salmonella, Schigella, E.coli sau Campylobacter.
In Romania s-au inregistrat 108 de focare de toxiinfectii alimentare dintre care 37 au fost intalnite in unitatile alimentare publice, iar 70 de focare au fost familiale, potrivit raportului CNSCBT din anul 2009. Boala diareica, in Romania, este cauzata de conditiile de igiena, deficitul de igiena al personalului sau de alti germeni. Infectiile cu E.coli reprezinta un total de 27,5%, cele cu Salmonella, 13,5%, cu Shigella (4,4%), cu Campylobacter (2,2%) iar cele cu alti germeni subsumeaza un procent de 35,5%, potrivit aceluiasi raport.