Bucataria este laboratorul casei, unde gospodina plamadeste si chibzuieste hrana zilei necesara pentru mentinerea sanatatii familiei. In acest colt al gospodariei se cere igiena cea mai desavirsita.Tot in bucatarie se realizeaza cele mai insemnate economii, daca gospodina este priceputa si stie sa le faca toate cu rost.
Pentru a economisi banii si timpul, pentru ca o igiena perfecta sa domneasca in bucatarie, gospodina trebuie sa se deprinda ca orice obiect intrebuintat, sa fie imediat spalat si pus la locul lui.
In bucatarie trebuie sa existe in permanenta un vas cu lesie sapunita. Nu exista alt mijloc mai bun pentru curatirea oricarui fel de vas de bucatarie, ca lesia, sapunul si prafurile care se gasesc in comert care curata repede si dezinfecteaza perfect. Din timp in, timp vasele de bucatarie trebuie chiar sa se fiarba in lesie.
Lingurile cu care se gusta mincarea se tin intr-un vas sau intr-un borcan la indemina si nu se lasa pe masa sau in eratitele cu mincare.
Resturile de la curatirea zarzavaturilor si a altor alimente nu se tin in bucatarie decit atit timp, cit se curata alimentele. Pastrarea lor mai mult timp constituie un focar de infectie, mai ales vara. Mustele, gindacii etc. sint atrasi ^de mirosul si umezeala produsa de aceste resturi.
Daca vasele cu care se lucreaza in bucatarie sau vasele de sufragerie nu sint curatite imediat si daca sint lasate peste zi sau peste noapte nespalate, formeaza cuibare de microorganisme si atrag mustele si gindacii. O adevarata gospodina nu are nici un vas murdar in momentul cind a terminat prepararea prinzului.
Mesele, fundurile etc. se spala cit mai des. Sertarele se spala si se scutura cit mai des de farimitufi si resturi.
Toate alimentele ca: piinea, untul,, brinza, carnea etc, precum si toate eratitele si oalele cu mincare se tin totdeauna acoperite.
Zarzavaturile si alimentele aduse in plus de la camara sau de la. pivnita se vor aseza la loc imediat.
Pentru a pastra o cit mai riguroasa curatenie, zarzavaturile se vor curata pe jurnale in care se vor stringe resturile.
Pentru .alimentele cu miros caracteristic, de exemplu pentru lapte, pentru ceai, pentru ceapa etc trebuie sa existe vase si funduri speciale.
intr-un colt al bucatariei sau intr-un dulap se vor gasi in permanenta doua farfurii mici de tabla sau de pamint cu moloz sau cu cenusa curata, sau prafuri din comert, pentru a fi la indemina ori de cite ori este nevoie.
Resturile de grasime ramase de la prajit si resturile de mincare se vor pastra in vase bine acoperite," ferite de umezeala si de caldura.
Toate resturile de mincare sau de alimente se string si se intrebuinteaza. Nu se va risipi nici un gram, nici o picatura. Unele alimente se prefac si se servesc a doua zi la masa. Resturi, curri sint cojile de la zarzavaturi, frunzele etc. se intrebuinteaza la hrafia unor animale, iar in lipsa acestora, se ard in soba sau se arunca la lada de gunoi.
Cirpele de vase si de bucatarie au un rol insemnat pentru mentinerea igienei. Nu se tin murdare si nu se tin umede deoarece produc miros greu si atrag gindacii si mustele. Intr-o gospodarie bine intretinuta nu exista niciodata cirpe negre. Pentru a economisi" cirpele se pot folosi cit mai mult jurnale la curatirea vaselor, a masinii de bucatarie, a lampii de gatit sau a aragazului.
Niciodata nu se lasa bucataria necaratita peste zi sau peste noapte. In timpul zilei bucataria se aeriseste des si ori de cite ori se formeaza vapori din cauza, oalelor care fierb pe aragaz sau pe lampa.
Un sapun si un prosop nu trebuie sa lipseasca, pentru ca gospodina sa se poata spala pe miini, de cite ori este nevoie.
Hirtiile provenite de la cumparaturi se pastreaza si se folosesc la curatirea masinii, a vaselor etc. Nici intr-un caz nu se arunca la gunoi, cl se ard iarna in soba, vara la o data cu celelalte resturi de zarzavat. Gunoiul depozitai in ilada de gunoi trebuie sa fie cit mai redus.
Galeata de gunoi indispensabila in orice bucatarie trebuie golita in fiecare zi, curatita cu jurnale, iar din cind in cind spalata cu lesie.
Impartirea si masurarea timpului, precum si succesiunea treburilor de bucatarie, economisesc timpul si combustibilul.
Inteligenta, priceperea, grija si rostul cu care lucreaza gospodina, calcularea banului, a materialelor care se folosesc in bucatarie, planificarea operatiilor si a timpului, pot aduce belsugul si sanatatea familiei, iar lipsa lor aduce ruina gospodariei si a sanatatii.
Pentru a economisi banii si timpul, pentru ca o igiena perfecta sa domneasca in bucatarie, gospodina trebuie sa se deprinda ca orice obiect intrebuintat, sa fie imediat spalat si pus la locul lui.
In bucatarie trebuie sa existe in permanenta un vas cu lesie sapunita. Nu exista alt mijloc mai bun pentru curatirea oricarui fel de vas de bucatarie, ca lesia, sapunul si prafurile care se gasesc in comert care curata repede si dezinfecteaza perfect. Din timp in, timp vasele de bucatarie trebuie chiar sa se fiarba in lesie.
Lingurile cu care se gusta mincarea se tin intr-un vas sau intr-un borcan la indemina si nu se lasa pe masa sau in eratitele cu mincare.
Resturile de la curatirea zarzavaturilor si a altor alimente nu se tin in bucatarie decit atit timp, cit se curata alimentele. Pastrarea lor mai mult timp constituie un focar de infectie, mai ales vara. Mustele, gindacii etc. sint atrasi ^de mirosul si umezeala produsa de aceste resturi.
Daca vasele cu care se lucreaza in bucatarie sau vasele de sufragerie nu sint curatite imediat si daca sint lasate peste zi sau peste noapte nespalate, formeaza cuibare de microorganisme si atrag mustele si gindacii. O adevarata gospodina nu are nici un vas murdar in momentul cind a terminat prepararea prinzului.
Mesele, fundurile etc. se spala cit mai des. Sertarele se spala si se scutura cit mai des de farimitufi si resturi.
Toate alimentele ca: piinea, untul,, brinza, carnea etc, precum si toate eratitele si oalele cu mincare se tin totdeauna acoperite.
Zarzavaturile si alimentele aduse in plus de la camara sau de la. pivnita se vor aseza la loc imediat.
Pentru a pastra o cit mai riguroasa curatenie, zarzavaturile se vor curata pe jurnale in care se vor stringe resturile.
Pentru .alimentele cu miros caracteristic, de exemplu pentru lapte, pentru ceai, pentru ceapa etc trebuie sa existe vase si funduri speciale.
intr-un colt al bucatariei sau intr-un dulap se vor gasi in permanenta doua farfurii mici de tabla sau de pamint cu moloz sau cu cenusa curata, sau prafuri din comert, pentru a fi la indemina ori de cite ori este nevoie.
Resturile de grasime ramase de la prajit si resturile de mincare se vor pastra in vase bine acoperite," ferite de umezeala si de caldura.
Toate resturile de mincare sau de alimente se string si se intrebuinteaza. Nu se va risipi nici un gram, nici o picatura. Unele alimente se prefac si se servesc a doua zi la masa. Resturi, curri sint cojile de la zarzavaturi, frunzele etc. se intrebuinteaza la hrafia unor animale, iar in lipsa acestora, se ard in soba sau se arunca la lada de gunoi.
Cirpele de vase si de bucatarie au un rol insemnat pentru mentinerea igienei. Nu se tin murdare si nu se tin umede deoarece produc miros greu si atrag gindacii si mustele. Intr-o gospodarie bine intretinuta nu exista niciodata cirpe negre. Pentru a economisi" cirpele se pot folosi cit mai mult jurnale la curatirea vaselor, a masinii de bucatarie, a lampii de gatit sau a aragazului.
Niciodata nu se lasa bucataria necaratita peste zi sau peste noapte. In timpul zilei bucataria se aeriseste des si ori de cite ori se formeaza vapori din cauza, oalelor care fierb pe aragaz sau pe lampa.
Un sapun si un prosop nu trebuie sa lipseasca, pentru ca gospodina sa se poata spala pe miini, de cite ori este nevoie.
Hirtiile provenite de la cumparaturi se pastreaza si se folosesc la curatirea masinii, a vaselor etc. Nici intr-un caz nu se arunca la gunoi, cl se ard iarna in soba, vara la o data cu celelalte resturi de zarzavat. Gunoiul depozitai in ilada de gunoi trebuie sa fie cit mai redus.
Galeata de gunoi indispensabila in orice bucatarie trebuie golita in fiecare zi, curatita cu jurnale, iar din cind in cind spalata cu lesie.
Impartirea si masurarea timpului, precum si succesiunea treburilor de bucatarie, economisesc timpul si combustibilul.
Inteligenta, priceperea, grija si rostul cu care lucreaza gospodina, calcularea banului, a materialelor care se folosesc in bucatarie, planificarea operatiilor si a timpului, pot aduce belsugul si sanatatea familiei, iar lipsa lor aduce ruina gospodariei si a sanatatii.