Ce sunt alimentele BIO?

Alimentatia bio a devenit o tendinta globala, fiind reprezentata de alimente obtinute in urma unor largi restrictii care au scopul de a scoate produse cat mai naturale. Spre exemplu, alimentele bio nu sunt obtinute prin folosirea chimicalelor, pamanturile de cultura sunt intai detoxifiate sa zicem asa de substantele chimice, apoi se cultiva pe ele, plantele nu sunt grabite sa creasca, se respecta distanta dintre acestea, normele de irigare, animalele nu sunt hranite cu substante care le ingrasa si le grabesc cresterea, sunt tinute in medii nestresante pentru ele si asa mai departe. Poate cel mai bun exemplu il reprezinta recentul scandal al oualor provenite de la gainile stresate. Ouale bio ar trebui sa provina de la gaini crescute in suficient spatiu si in aer liber.

Alimentele pe care le gasim acum in magazinele mari sunt obtinute in conditii “industriale”, conditii care au ca scop principal obtinerea a cat mai multor produse vandabile, intr-un timp cat mai scurt si cu cheltuieli investite cat mai mici. Asadar, pentru aceste beneficii ale producatorului sunt folosite substante care grabesc cresterea plantelor si copacilor, animalele sunt crescute in spatii tot mai mici, impachetarea si imbutelierea alimentelor se face in asa fel incat acestea sa se conserve si sa reziste cat mai mult, ca in final sa constatam ca toate aceste procese implica un numar mare de chimicale care ne pot afecta sanatatea.

Intr-adevar, se considera ca alimentele bio aduc un plus de vitamine si minerale, sunt sarace in toxine, ajutand in felul acesta mentinerea sanatatii. Insa pentru noi, romanii, preturile foarte piperate ale acestor alimente nu ne sunt tocmai accesibile. In alta ordine de idei, noi avem propriile noastre alimente bio provenite de la vanzatorii din mediul rural pe care ii gasim in piata si care vand "cele mai bio" alimente la preturi de 10 ori mai mici decat cele din magazinele Bio! Dar care din pacate sunt tot mai marginalizati de standardizarea pietei si de altii care, sa zicem, se descurca mai bine.

Am putea sa ne mentinem sanatatea in limite destul de bune dincolo de tendinta de consum a alimentelor bio daca alimentatia noastra ar contine mai multe mancaruri gatite, supe preparate in casa, garnituri de legume, fie ele si non-bio, carne la cuptor, fiarta sau la gratar, cereale integrale,multe lactate, branzeturi, doua iaurturi in fiecare zi si apoi o salata pe zi si trei fructe. Fara mezeluri, margarina cea de toate zilele, nu mai mult de jumatate de paine pe zi, nu mai mult de o portie de carne la masa de pranz, daca am bea doi litri de lichide pe zi care sa exlcuda sucurile, fiind constituiete din apa, ceaiuri si lapte, poate si-o cafea... Daca am renunta la fast-food, la chipsuri, rontanele, la cartofii prajiti si alte mancaruri prajite, la grasimile din carne, consumand numai carne de pui, curcan sau peste, daca am renunta la prajituri si alte dulciuri, la fainoase, la obiceiul de a manca haotic, la alcool, tigari... Practic, daca ne-am simplifica meniul si orele de masa, ne-am face viata si mai usoara, dar si mai sanatoasa. Iar daca ne rezervam si o jumatate de ora pe zi macar pentru o plimbare, daca nu pentru cateva exercitii fizice, atunci cu siguranta ne-am spori serios atat durata de viata, cat si calitatea ei. Poate ca este mai important ce alegi sa mananci si mai ales cat si cum mananci.

Afacerea Life Care

Postări populare