Suprafata cultivata ecologic din “Majoritatea producatorilor exporta materia prima pentru ca la noi nu exista unitati de procesare, iar produsele se intorc sub forma de produse finite, la preturi mult mai mari. Suntem in situatia in care un produs bio este si cu 30% mai scump decat unul traditional”, explica Radu Panait, directorul distribuitorului de produse bio
Fara sprijin de la stat
Panait spune ca singurul aliment ecologic romanesc pe care l-a vandut este mierea. “La ora actuala stiu ca in sectorul lactatelor mai putem vorbi de procesare si mai sunt si doua brutarii care produc paine bio fara adaosuri”, mai spune el. Majoritatea produselor vin din
Oficialii Ministerului Agriculturii spun ca exista un plafon anual de trei milioane de euro, alocat pentru 1.800 de ferme, care sunt in perioada de conversie – adica trec de la agricultura conventionala (in care sunt folosite si pesticide contra daunatorilor) la cea ecologica. Cioceanu spune ca sumele sunt mici, iar in aceasta perioada de conversie pierderile producatorilor sunt foarte mari. “Franta de exemplu ofera o suma dubla in perioada de conversie fata de cea postconversie”, mai arata Cioceanu. Iar potentialul sectorului este mare – romanii consuma anual produse bio de 10 milioane de euro.
Renasterea cooperativelor
Pentru a-si vinde produsele, 14 producatori ecologici din
Cosmetice si ceaiuri bio produse in
Un exemplu este producatorul Fares Bio Vital care cultiva 46 de hectare de plante medicinale bio pentru ceaiuri, din cele 200 de hectare detinute. Distribuitorii de cosmetice si detergenti bio spun ca producatorii sunt practic inexistenti. “Apelam la importuri pentru ca nu exista procesatori care sa nu foloseasca substante chimice”, spun reprezentantii magazinului online de produse cosmetice Elemental.