Este indispensabil fabricarii anumitor hormoni, in special a celor sexuali si a cortizolului, dar si a vitaminei D, care este sintetizata de piele cu ajutorul razelor ultraviolete ale soarelui. El este transformat de ficat in acizii biliari, fara de care nu s-ar putea digera grasimile.
Colesterolul este, asadar, indispensabil vietii, iar intrebarea nu este daca este bine sau nu sa il avem, ci cum sa evitam sa il avem in exces.
Organismul are nevoie de aproximativ 1,5 grame de colesterol pe zi, dar "aprovizionarea" nu se face numai prin alimentatie. De fapt, doar o mica parte din "stocul" de colesterol al organismului (20 - 30%) provine din alimentatie. Restul colesterolului este fabricat de organism, la nivelul ficatului.
Colesterol "bun" si colesterol "rau"
Ai auzit deseori vorbindu-se de colesterolul LDL si HDL, de colesterolul "rau" si cel "bun", dar termenii iti sunt putin neclari. Incercam sa-ti explicam toate acestea. Inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista doua molecule diferite de colesterol, ci doar doua moduri diferite in care acesta este transportat prin sange.
Colesterolul "circula" prin sange "agatat" de lipoproteine. Lipoproteinele LDL (lipoproteine cu densitate mica), cele care il transporta la celule, favorizeaza formarea placilor de aterom.
Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice, caci ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus.
Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere, ajungand, in final, sa perturbe grav circulatia sangelui si activitatea inimii.
Asadar, colesterolul LDL este cel "rau", iar colesterolul HDL cel "bun".